Van alle onderwerpen schilder ik misschien wel het liefst landschappen, omdat ik me erg met de natuur verbonden voel. Door het buiten schilderen onstaat een soort puurheid, sfeer en spontaniteit, die ik wel eens 'unplugged' schilderen noem. Alle schilderijen heb ik voorzien van een blankhouten baklijst.

uit 2008 tot 2016 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Laag Keppel

2016

Mijn eerste 'plein airtje' dit jaar. Wordt zeker niet de laatste. Dit is in de buurt van Doetinchem.

Laaglicht

2016

'Laaglicht' heb ik gezien en geschilderd op het Landgoed Hackfort bij Vorden in Gelderland. Ten opzichte van de werkelijkheid veranderde ik enkele dingen ten behoeve van de compositie en dieptewerking. Maar het ging mij in eerste instantie om het lage zonlicht in de maand november. 

Winterlicht

2016

Januari 2016. De winter regeert over de ondergelopen uiterwaarden. Al is het een mild regime. 

Ooievaars 2

2015

Ook Ooievaars 2 heb ik in het atelier gemaakt op groot formaat naar aanleiding van een plein air paneeltje dat ik op een zwoele zomeravond maakte langs de IJssel. 

Langs de Dijk

2015

"Langs de Dijk" heb ik in het atelier geschilderd naar aanleiding van mijn veel kleiner plein air werkje "Luchtballonnen".

Winterwilgen

2015

"Winterwilgen" is geschilderd in mijn atelier naar aanleiding van een klein plein air schilderij "De Uiterwaarden van de IJssel".

De Haven van Terschelling 3 (verkocht)

2015

Plein air geschilderd vanaf het hoogste duin op de Dellewal. De haven  ligt in de enige natuurlijke baai van Nederland.

Helmduin op Terschelling

2015

De oudere duinen zijn begroeid met paarse bloeiende heide in september. Als het weer wat slechter is kom je niemand tegen.

Luchtballonnen

2015

'Plein air' schilderen is het pakken van het moment. In dit geval een combinatie van een zonsondergang en de luchtballonnen.

Ooievaars (verkocht)

2015

Als je zo een avondje buitenschildert aan het water, komt er van alles voorbij. In dit geval respectievelijk een aak, twee luchtbalonnen en een paar ooievaars. Ik heb gekozen voor de ooievaars.

Zomeravond onweer

2015

2 juli 2015. Een drukkende avond, erg warm. Gaat vaak gepaard met onweer en veel wind. Zo ook nu. Regen op het palet. Om 9.30 uur werd het te gortig. Thuis nog wat aan gewerkt. De aanwezigheid van de bootjes vind ik belangrijk. 

Texel, De Hoge Berg

2015

Vanaf De Hoge Berg in Texel heb je een mooi uitzicht over het Marsdiep richting Den Helder, ook al is ie maar 15 meter boven NAP.

De IJssel bij Slot Nijenbeek

2015

De IJssel ter hoogte van Slot Nijenbeek heeft hier nogal wat vertakkingen.

De Sloep

2015

De IJsseloevers zijn meestal ontoegankelijk wegens particulier beheer of gepacht door veehouders. Soms lukt het wel, zoals hier.

Het Vissertje

2015

Het Vissertje. En plein air geschilderd. Achter mij zaten ook een paar jonge jongens te vissen, die steeds bewonderend kwamen kijken naar mijn vorderingen. Eén van de jongens zei, dat ik nog een boot vergeten was.

Knotwilgen 3

2015

Knotwilgen in de lente..., paardebloemenvelden.

De Uiterwaarden van de IJssel 2

2015

25 maart 2015. Het voorjaar dient zich nog niet echt aan. Soms een schuchter zonnetje in een grijze atmosfeer. De zoveelste aak glijdt langs de horizon. De sfeer in de uiterwaarden van de IJssel wordt hier helemaal beheerst door de weersomstandigheden. Geen bedrijventerreinen en industriehavens. Ik spreek een muskusratvanger die zegt dat de pachter van dit weiland hier zelden komt. Dus ik kan hier wel een paar uurtjes blijven schilderen.

De Uiterwaarden van de IJssel 1

2015

24 januari 2015. Temperatuur rond nul. Hoge waterstand tot ver in de uiterwaarden van de IJssel. De ganzen vliegen over en een zwaan zakt telkens door het ijs. Thuis bij de verwarming de laatste hand gelegd aan deze koude impressie. Hopelijk krijgen we nog meer sneeuw deze winter.

Het Strand van Katwijk 2

2015

12 maart 2015. Katwijk. Plein air geschilderd. Goed weer maar het is behoorlijk koud als je een paar uurtjes stilstaat in de wind. In de verte een blik op Noordwijk. 

Het Strand van Katwijk 3

2015

13 maart 2015. Plein air geschilderd. Droog maar koud. 

Het Speulderbos (verkocht)

2015

Het Speulderbos is een prachtig bos bij Garderen. Ik kreeg daar het gevoel dat enkele eeuwen geleden ons boslandschap er misschien wel zo uitzag.

Kring van Dorth 1

2014

Kring van Dorth is een mooi landgoed met een kasteel, dat is opengesteld door Natuurmonumenten. Ondanks een middagtemperatuur van 20 graden was het op 1 november al behoorlijk najaar.

Het Land van Oxe.

2014

Het Land van Oxe. De herfst van 2014 lijkt wel de mooiste te zijn van de afgelopen jaren.

Het Beukenbos (verkocht)

2014

Als er in de winter geen sneeuw is, ligt er in het beukenbos een tapijt van roodbruin blad en de boomstammen zijn onderaan bedekt met felgroen mos.

Wilgen

2014

Wilgen in de Ravenswaarden bij Gorssel. In twee sessies moest ik dit schilderen, want een zonsondergang gaat erg snel. En dat is lastig want de ene zonsondergang is de andere niet.

Molen aan de IJssel 2

2014

Molen aan de IJssel 2. Ik schilder graag de klassieke thema's. Ik ben altijd  op zoek naar  landschappen, waarvan je het gevoel krijgt dat ze al decennia onveranderd zijn. Aan hun lot zijn overgelaten. Verwaarloosde boerderijen, ongecultiveerde weiden, nooit geknotte wilgen, dichtgegroeide sloten. Soms kom je ze tegen. Dan weet je hoe Nederland er uit zag toen we nog zo'n zes miljoen inwoners telden. Ik vind niet dat alles toen veel beter was, maar in ieder geval washet nederlandse landschap wel veel mooier.

De IJssel bij Avond

2014

Het liefst zou ik ongerepte natuur willen schilderen, maar die bestaat niet meer in Nederland. Toch is het Hollands cultuurlandschap misschien wel net zo boeiend, juist omdat het door de eeuwen heen door mensenhanden is gevormd. Het Hollands rivierenlandschap is daar een goed voorbeeld van. De IJssel leeft, want hij kronkelt, hij heeft pieren, zg. stroomruggen, strandjes, boten en glooiende uiterwaarden met oude bomen.  

Strand van Domburg

2014

Eind maart zijn er nog niet zoveel mensen op het strand, ondanks het goede weer.

Terschelling 1 (verkocht)

2014

Bij een harde wind, vanuit de verwarmde serre van een huisje in de duinen, is schilderen een luxe bezigheid.

De Gorsselse Heide 2

2013

"Unplugged schilderen" noem ik het zelf, omdat het in korte tijd moet gebeuren, ter plekke in de novemberkilte. Maar dat brengt ook de spontaniteit en puurheid in mijn werk, die ik altijd zoek. 

De IJssel bij Hoog Water (Verkocht)

2013

  Rijkswaterstaat had gedurende de kerstdagen het pad op de dijk opengesteld voor wandelaars, zodat ze konden genieten van de hoge waterstand van 2012. De IJssel leek een enorm breed meer. De zon blijft in de winter de hele dag dichtbij de horizon.

IJssel in Depressie.(Verkocht)

2012

IJssel in Depressie. Januari 2012. Behoorlijk hoog water en lekker slecht weer.

Oudlarenseweg.

2012

's Morgens om 6.00 uur. Het beloofde een mooie dag te worden. Mistflarden in de verte. Ter plekke heb ik een kleine olieverfschets en foto's gemaakt. In mijn atelier op groot doek geschilderd.   

Hassinkbos Plassenbos.

2012

Plassenbos. Laarzen aan tijdens het schetsen. 

Vlieland (Verkocht)

2012

Het gevoel van ongerepte natuur. Dat zijn de Wadden. Ik kom er vaak.

De Tuin. (Verkocht)

2008

De tuin in het voorjaar. Een beetje verwilderd, een paradijs voor mens en dier.